Op reis met je hond [10 tips + Handige infographic]
Op vakantie met je hond, ga je dat dit jaar doen? Wanneer de vakantieperiode weer om de hoek staat, is dit altijd een moeilijke overweging. Er zijn een heleboel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je met jouw maatje naar een vakantiebestemming gaat. Desalniettemin hoort jouw trouwe viervoeter écht bij de familie, dus wil je jouw hond natuurlijk gewoon meenemen op vakantie. Zodat jij met een gerust hart op vakantie kan met je hond, vertellen we je in dit artikel in 10 compacte tips; alles waar je aan moet denken wanneer je op vakantie gaat met je hond!
We hebben de volgorde zodanig bepaalt dat het van minst belangrijk naar meest belangrijk gaat. Lees daarom door tot het einde, waar we tevens nog een handige infographic voor je hebben gemaakt die je kunt uitprinten als geheugensteun wanneer je gaat inpakken!
1. Geschikte vakantiebestemmingen voor honden.
Je kent het wel, dat moment een paar maanden voor je vakantie waar de hele familie aan tafel zit en sterk gediscussieerd wordt over waar de reis dit jaar naartoe gaat. De één roept harder dan de ander: “Egypte! Ik wil de piramides zien!”, “Nee! Nee! Ik wil naar Zuid-Frankrijk! Lekker aan de middellandse zee.” Zeggen de kinderen. “Ik vind de camping van vorig jaar in België ook gewoon prima hoor” zegt de vader. Iedereen heeft een stem. Ondertussen zit je hondje blij op de grond mee te kwispelen met het enthousiaste kabaal.
Het is erg belangrijk dat je jouw maatje niet vergeet te betrekken in deze discussie. Vandaar begint het kiezen van de reis met het uitvogelen of de volgende drie onderdelen huisdiervriendelijk zijn:
1. De reis
2. Het vervoer van, naar en in het land van bestemming
3. De bestemming zelf
Ga je nu naar een hotel, camping, boot of een vakantiehuis; controleer ALTIJD of deze plek diervriendelijk is. Zijn er de juiste faciliteiten? Uitlaatplaatsen, vrije rondloopplekken, speelweides, pensions, dierenartsen en rust! Allemaal onderdelen waar je rekening mee moet houden. Gaat jouw hond in een pension? Dan moet je bijvoorbeeld nog een extra inenting voor kennelhoest toedienen. Het pension kan zelf aangeven wanneer dit uiterlijk moet gebeuren voor aankomst. Betrek de eisen van jouw hondje dus al vanaf het plannen van je vakantie.
2. Zorg dat je huisdier goed getrimd is
Of je nu een langharige of kortharige hond hebt. Een ritje naar de trimsalon voordat je vertrekt is altijd een goed idee wanneer je op zomervakantie (naar een warme bestemming) gaat. Dit is niet alleen goed voor de hittebestendigheid van je huisdier, maar het heeft ook nog een aantal andere voordelen. De kans is namelijk groot dat je jouw maatje meeneemt naar een bos, strand of andere natuurplek. Als jouw hondje nog warrig lang haar heeft, dan neem je het halve land mee terug naar huis! Onnodig lang haar is daaom ook de bron voor klitten, onstekingen, insecten en parasieten. Wanneer je op een vakantie gaat met veel natuur, dan vergroot je het risico dat je hondje iets vervelends oploopt. Trimmen is daarom erg belangrijk om te doen voordat je op vakantie gaat. Daarnaast kun je zo gemakkelijker eventuele teken vinden wanneer je hond deze oploopt. En tot slot heb je ook nog eens super schattige vakantiefoto’s met een net geknipt hondje! Alleen maar voordelen dus!
Natuurlijk kun je jouw hondje ook helemaal zelf trimmen voordat je vertrekt. Dit is niet alleen erg leuk voor de band tussen jou en je maatje, maar het vermeid ook onnodige stress door hem of haar achter te laten bij een trimsalon. Mocht jouw hondje het toch te spannend vinden om door een vreemde getrimd te worden, dan hebben we hier een aantal tips voor je die het zelf trimmen van je hond een stuk makkelijker maakt.
-Maak gebruik van een schaar met ronde uiteindes. Hiermee verklein je de kans dat je jouw maatje per ongeluk pijn doet met de scherpe punten van een normale schaar.
-Was je hondje eerst goed met hondenshampoo (GEEN MENSENSHAMPOO) om hem of haar tot rust te laten komen.
-Werk op het tempo van je hond. Laat hem of haar goed aan alles snuffelen voordat je het in de buurt brengt. Blijf ook constant lief en rustig tegen hem of haar praten. Neem gerust ook pauzes tussendoor wanneer het allemaal te spannend wordt voor je hondje.
-Föhn de vacht zo snel mogelijk droog na het wassen. Hierdoor krijgt je hondje het niet alleen niet koud, maar zorg je er ook voor dat er geen klitten vormen.
-Zorg dat je een borstel gebruikt die past bij de vacht van je hond. Een hond met lange haren heeft bijvoorbeeld een borstel nodig met lange naalden.
-Doe tot slot goed onderzoek over wat voor soort vacht jouw hondje heeft. Een ras kan namelijk een plukvacht of een knipvacht hebben. Sommige hondjes moeten (ook) geplukt worden tijdens het trimmen. Voor elk ras is er wel een handige uitlegvideo te vinden op het web.
3. Op vakantie met je hond: de checklist voor inpakken
Natuurlijk zijn er een hoop dingen die jouw hondje nodig heeft wanneer je op vakantie gaat die je mee moet nemen. Wanneer je iets cruciaals vergeet dan kan dat grote gevolgen hebben voor de veiligheid van je hond. Hierom hebben we een handige checklist voor je gemaakt met alle dingen die je mee moet nemen wanneer je op vakantie gaat met je hond.
- Dierenpaspoort (incl. vaccinatierapport en verklaring van gezondheid).
- Speeltjes
- Autostoel
- Achterbankbeschermer
- Eet- en drinkbakken
- Riemen + halsband
- Hangertje voor halsband met jouw contactinformatie
- Riem om de hond vast te zetten in de auto (verplicht in sommige landen)
- Tekentang
- Voldoende water voor de gehele reis
- De informatie van je dierenarts
- EHBO benodigdheden voor je hond
Bonus tips: Zoek voordat je op vakantie gaat een dierenwinkel in de buurt van je bestemming. Wanneer je toch nog iets vergeet, verliest of wanneer er iets vroegtijdig opgaat, dan kun je deze dingen altijd nog aanvullen. Daarnaast is het ook altijd een goed idee om een paar goede foto’s te maken van je hond voordat je vertrekt. Mocht je hem/haar op 1 of andere manier kwijtraken, dan heb je recente foto’s die je kunt gebruiken voor een zoekactie.
4. Vergeet niet plekken te bezoeken die jouw hond ook leuk vindt!
Ga je naar een bekende stad op vakantie zoals Rome, Parijs of New York? Geweldig! Echter hebben drukke steden zoals deze vaak een grote impact op huisdieren uit ons koude kikkerlandje. Er zijn op elke hoek van de straat nieuwere en grotere prikkels waar je maatje maar al te graag op wilt reageren. Dit kan zorgen voor overmatige stress. Vergeet daarom ook niet om af en toe een dagje in te plannen waar jouw hondje volledig tot rust kan komen. Een dagje naar het strand, het bos of blijf gewoon een dagje lekker op de camping. Een vakantie kan ook voor je hondje een manier zijn om tot rust te komen. Stress moet daarom niet alleen voor jou, maar ook voor je huisdier tot een minimum gehouden worden.
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je op een ietwat andere vakantie gaat dan de gemiddelde Nederlander. Zo gaan er bijvoorbeeld elk jaar mensen op vakantie met een (zeil)boot. Dit is voor honden ook erg spannend, uitdagend en leuk! Je hond regelmatig laten zwemmen is hier bijvoorbeeld een activiteit die niet alleen gezond maar ook erg leuk is bij de meeste honden. Desalniettemin kan het soms moeilijk zijn om een leuke plek te vinden om jouw hondje meer naartoe te nemen. Daarom geven we je hier een aantal opties die je zou kunnen overwegen. Doe ook genoeg onderzoek voordat je vertrekt! Bij veel vakantiebestemmingen worden bepaalde "Diervriendelijke" locaties namelijk erg overdreven. Locaties waar je jouw maatje mee naartoe kan nemen zijn bijvoorbeeld:
-Een Strand
-Een bos
-Hondvriendelijke restaurants
-Grote speelvlaktes
-Uitlaatplekken (doe vooral hier goed ondrzoek naar)
-Rustieke dorpjes
-Hondvriendelijke parken
-Hondvriendelijke zwembaden
-Dierentuinen (deze zijn vaak ook hondvriendelijk)
-Openluchtmusea
-Kastelen of andere oude gebouwen
-Recreatiecentra
-Kinderboerderijen
Kortom, er zijn genoeg plekken waar jouw beste vriendje helemaal tot rust kan komen! Vergeet niet dat de vakantie niet alleen voor jou is, maar voor de hele familie. En daar hoort jouw hondje natuurlijk gewoon bij!
5. Bereid je hond in Nederland voor op bestemmingen op je vakantie
Een nieuwe plek is voor elke hond een spannende ervaring. Een handige voorbereiding om uit te voeren is dan ook een lijst maken van alle soorten bestemmingen die je zult gaan bezoeken, maar ook alle soorten vervoersmiddelen die jullie gaan gebruiken. Als je deze dingen op een rijtje hebt en er staan onderdelen bij die erg overweldigend kunnen zijn voor je hond (zoals een bus, trein, vliegveld of druk strand); dan kun je hier in Nederland alvast voor oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon met je hond naar Schiphol toe om hem/haar te laten wennen aan de mensenmenigte en overweldigende geuren van een vliegveld. Nog een belangrijke tip om mee te nemen op vakantie; is de dagelijkse routines van je hond aanhouden. Geef je maatje op dezelfde tijden eten en laat hem/haar op dezelfde tijden uit. Gebruik ook zoveel mogelijk dezelfde accessoires (zoals eetbakken) als je thuis gebruikt. Op deze manier voelt je hond zich het meest op zijn/ haar gemak.
Dit klinkt natuurlijk vrij vanzelfsprekend omdat je jouw maatje dezelfde hoeveelheid keren uitlaat op een dag en elke dag even vaak eten geeft. Echter gaat het hier vooral om de tijd wanneer je dit doet. Een hond is een routinebeest, alles wat van de dagelijkse routine afwijkt kan stress en verwarring veroorzaken. Thuis laat je de hond waarschijnlijk 's ochtends vroeg uit voordat je naar je werk gaat, tussen de middag, in de avond en misschien in de nacht. Bijna op precies dezelfde tijdstippen. Wat mensen echter vaak vergeten is dat je op vakantie vaker uitslaapt en later naar bed gaat. Probeer daarom de gerekte tijden alvast te oefenen in de weekenden voordat je vertrekt. Onthoud wel dat je dit niet te ver voor je vertrektdatum doet, anders blijft er verwarring.
6. Bekijk de invoereisen van het land waar je naartoe gaat of doorkruist
Elk land heeft verschillende invoereisen voor huisdieren. Het is erg belangrijk dat je niet alleen het land van bestemming, maar ook de landen die je doorkruist meeneemt in je voorbereiding (wanneer je bijvoorbeeld met de auto op reis gaat). Deze invoereisen zullen in de meeste gevallen gaan over de vaccins die je hond moet hebben en de benodigde details van het huidige paspoort. Dit is erg belangrijk! Mocht je dit namelijk niet op orde hebben, dan kun je niet alleen de toegang tot een land ontzegd worden, maar je kunt zo ook andere mensen en dieren in gevaar brengen. Houdt dus rekening met alle invoereisen per land! Bekijk hier de invoereisen voor in Europa en kijk hier voor de invoereisen voor buiten Europa.
Hier volgen een aantal dingen waar je rekening mee moet houden met betrekking tot invoreisen:
-Je hond moet voldoen aan alle eisen van ieder land dat je doorkruist, dus niet alleen het land van bestemming
-Zorg dat alle benodigde vaccinaties per land in orde zijn
-Het hondenpaspoort moet in orde zijn (hier hoort soms ook een gezondheidsverklaring bij)
-Neem voor de zekerheid contact op met de ambasade van de landen die je gaat bezoeken voor eventuele vragen (regels blijven namelijk veranderen. Weet je iets niet zeker? Gewoon even bellen!)
-Zorg dat de rabiesvaccinatie gezet wordt vóór het plaatsen van de chip (erg belangrijk).
7. Veiligheid van je hond op vakantie
Op reis gaan met je hond is niet alleen spannend, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Een vreemd land kan zorgen voor overmatige prikkels, stress en angst. Dit kan zorgen voor benarde situaties met je maatje (in de ergste gevallen). Wees daarom altijd voorbereid op de ergste mogelijkheden. Zorg voor een goed gevulde EHBO doos, een noodnummer binnen handbereik en voldoende water. Reis je met de auto? Zorg dat je regelmatig stopt om de hond water en eten te geven en uit te laten.
Ook een hond voelt zich comfortabeler in de auto als hij/zij in het bijzijn van de familie is. Daarom is het altijd een goed idee om veilige en comfortabele stoelbeschermers of hondendekens aan te schaffen. Dan hoef je jouw hond niet in een bench in de achterbak weg te stoppen waardoor hij/zij stress en wagenziek- gevoelig van wordt. Om je eigen veiligheid te waarborgen is het ook belangrijk dat je jouw hond niet probeert op te pakken wanneer een andere hond agressie toont; dit kan ervoor zorgen dat de agressieve hond jou aanvalt! Probeer dit soort risico’s zoveel mogelijk te ontwijken. Het laatste wat je wilt is dat jouw maatje gebeten wordt door een vreemde of wilde hond (en misschien zelf rabiës oploopt). Maar wat doe je wanneer je een agressieve (losse) hond tegenkomt tijdens je wandel? We zetten de belangrijkste stappen op een rijtje!
1. Pak je hond NIET op!
2. Probeer de afstand tussen jou en de agressieve hond zo ver mogelijk te vergroten op een langzame manier.
3. Probeer te onderzoeken waarom de hond agressie toont. Komt het door jouw hond? Of ben je misschien op verboden terrein?
4. Houdt jezelf groot en laat jouw hond weten dat hij/zij niet moet reageren op de agressieve hond
5. In geval van aanval (dit is echt het laatste redmiddel); ren dan niet weg! Probeer rustig te blijven en keer de hond niet je rug toe! Probeer je houding niet bedreigend op te stellen (kijk de hond dus niet in de ogen aan en probeer je tanden niet te laten zien). Wanneer je aangevallen wordt kun je hier lezen wat je kunt doen om jezelf te beschermen.
8. Zoek een lokale dierenarts nabij je vakantiebestemming.
Ga voor vertrek op zoek naar de dierenartsen in de buurt van je verblijfplek. Plan vervolgens de beste route uit vanaf jouw verblijfplek naar de dichtstbijzijnde (goede) dierenarts. Mocht er toch iets gebeuren, dan ben je altijd voorbereid om de beste en snelste hulp aan je hond te bieden! Heb je een wat oudere hond of heeft hij/zij gezondheidsrisico’s? Neem dan op voorhand contact op met de dierenarts in kwestie. Licht hem/haar in over de speciale benodigdheden die jouw huisdier kan hebben en vraag na of de dierenarts hierop voorbereid is. Mocht dit namelijk niet het geval zijn, dan kun je altijd in overleg met je eigen dierenarts een regeling treffen om dergelijke zorgproducten zelf mee te nemen.
Natuurlijk kan het altijd het geval zijn dat er geen dierenarts in de buurt is van jouw vakantiebestemming. Misschien ga je namelijk wel de natuur in of de zee op! Geweldig! Vooral voor je maatje! Echter is het in dit geval van groot belang (en in sommige gevallen van levensbelang) dat je jouw vaardigheden op het gebied van EHBO voor honden volledig up-to-date houdt. Bij de Martin Gaus academie kun je een volledige cursus volgen voor EHBO voor honden. Voor lange en verre reizen zonder een mogelijkheid voor contact met een dierenarts is het zeker een goed idee om zo'n cursus te volgen.
9. Geef jouw hond een volledige check-up voordat je vertrekt
Omdat huisdieren nou eenmaal fragieler zijn dan mensen is het altijd een goed idee om even langs de dierenarts te gaan voordat je vertrekt. Vooral voor lange reizen kan het nooit kwaad om wat extra advies op te vragen bij jouw dierenarts. Naast kijken of je huisdier helemaal gezond is en gewoon op vakantie kan; komt er nog een groot voordeel bij kijken. Je kunt bij de dierenarts namelijk gelijk even de chip laten controleren. In sommige gevallen is de data niet meer up-to-date, is de chip niet meer actief of zelfs gaan ‘zweven’. Als een chip gaat “zweven” dan is deze niet meer in de nek te vinden, maar verplaatst onder de huid. Dit kan geen kwaad, maar zorgt er wel voor dat een dierenarts de chip niet meer kan vinden. Wanneer jouw maatje zoekraakt op vakantie is dit wel het laatste wat je wilt! Of je nu naar de andere kant van de wereld op vakantie gaat; of ons land niet verlaat; een check-up bij de dierenarts kan nooit kwaad.
Natuurlijk ken jij jouw maatje het allerbeste. Daarom is het ook een goed idee om je hond extra goed in de gaten te houden in de weken voordat je vertrekt. Dit geldt vooral voor oudere hondjes of honden met gezondheidsrisico's. Honden zijn erg goed in het aangeven wanneer ze ergens mee zitten. Gedraagd jouw hond zich anders of vreemd; probeer dan zo goed mogelijk de oorzaak van dit gedrag te bepalen. Bij twijfel; ga altijd langs bij je dierenarts! Liever te vaak naar de arts dan risico lopen dat er iets kan gebeuren op vakantie waar je misschien niet de juiste zorg kunt krijgen voor je vriendje!
10. Veiligheid voor je hond in de auto
De reden dat we deze op nummer 1 zetten is omdat de meeste vakantie-ongelukken onderweg gebeuren. Je bent in een vreemd land, het is druk op de weg en mensen letten minder goed op door de vakantiespanning. Een auto is niet ingericht om bescherming te bieden voor je hond, daarom is een auto-ongeluk ook het grootste risico voor je hond. Volgens de ANWB is de veiligste manier om je hond te vervoeren; in de achterbak van de auto in een metalen bench. Echter is er onderweg op vakantie vrijwel nooit plek in de achterbak omdat daar alle spullen van de familie liggen. Mocht dit ook bij jou het geval zijn dan zit er niks anders op om je maatje op de achterbank of de bijrijdersstoel mee te laten rijden. In dit geval is de beste optie om een veilige en comfortabele seat protector van Roefie aan te schaffen en dit te combineren met een tuigje voor in de auto (die in veel landen in Europa verplicht is). Waarom is dit zo veilig en handig?
-Een reis in de auto kan zorgen voor extra stress wat kan leiden tot poep, plas of braaksel tijdens het rijden. De Seat protectors van Roefie zijn volledig en gemakkelijk schoon te maken.
-De seat protectors zitten op een unieke wijze stevig gemonteerd en zijn geschikt voor elke soort auto. Hierdoor loop je nooit het risico dat de seat protector losschiet tijdens een botsing.
-Onze seat protectors passen in elke soort en type auto op zowel de achterbank, als op de bijrijdersstoel. Heb je toch geen keus en moet je jouw maatje toch in de achterbak mee vervoeren, dan past de protector hier ook gemakkelijk in.
Voor een schone, comfortabele en vooral veilige vakantie met je hond heb je een seat protector van Roefie nodig. Voor jou gemak bieden we twee prachtige modellen aan! Klik nu op 1 van de modellen hier onder om het aanbod te bekijken!
GUARDIAN
GUARDIAN XL
10 tips voor wanneer je op vakantie gaat met je hond: Infographic
Voordat je op vakantie gaat hebben we hier nog een handige infographic voor je die je kunt gebruiken als geheugensteuntje wanneer je jouw reis gaat voorbereiden. Wanneer je elke stap zorgvuldig volgt dan weet je zeker dat je goed voorbereid en vooral ook veilig op pad gaat. Ook bij deze infographic worden de genummerde onderdelen steeds belangrijker! Deel deze infographic ook gerust met je vrienden en famillie of op social media om ervoor te zorgen dat zij ook met een gerust hart met hun maatje op vakantie kunnen! Veel leesplezier en natuurlijk een fijne vakantie toegewenst!